|
Vinohradníctvo | |
Vinársky rok v Tokajskej oblasti bol suchý, ale kvalitu hrozna neohrozil
 Veľká Tŕňa 10. septembra (TASR) - Na zber tokajských odrôd hrozna sa už pripravujú vinohradníci a spracovatelia v slovenskej časti Tokajskej oblasti na juhu okresu Trebišov. Vinársky rok bol suchý, ale kvalitu hrozna to podľa pestovateľov negatívne neovplyvnilo.
Vinohradnícke rajóny, ktorých je v Malokarpatskej vinohradníckej oblasti dvanásť, sa ťahajú od Skalice, cez Bratislavu až po Nové Mesto nad Váhom.
Paríž 29. augusta (TASR) - Hospodárska kríza si vyžiadala svoju daň aj na francúzskych vínach. Ako v týchto dňoch informovala Federácia francúzskych vývozcov vín a liehovín, vývoz francúzskych vín klesol za 1. polrok tohto roka medziročne o 25 %.
Dlhoročné spory týkajúce sa vinohradníckej oblasti Tokaj sa ani po maratóne rokovaní nevyriešili. Práve naopak. Na ostatnom rokovaní Maďarská republika zrútila všetky mosty, ktoré smerovali k spoločnej dohode.
Základnou živinou vo výžive viniča je dusík. Ak ho dáme málo, vinica trpí jeho nedostatkom, klesá úroda aj kvalita hrozna. Opačný príklad, prehnojovanie dusíkom, brzdí príjem ostatných živín, vinica je náchylná na hubové ochorenia a vegetácia sa predlžuje.
Bratislava 25. augusta (TASR) - Potravinárska komora Slovenska (PKS) považuje zvýšenie spotrebnej dane z liehu o takmer 15 % za nesystémové opatrenie, ktorým vláda SR nedosiahne svoj zámer zvýšenia príjmov do štátnej pokladnice.
Nitra 23. augusta (TASR) – Najlepším vínom prvého medzinárodného festivalu WinGastFest 2009 sa stal Rizling rýnsky z Arcibiskupských sklepov v Kroměříži. Rozhodla o tom odborná komisia, ktorá druhú cenu prisúdila spoločnosti Vinanza Vráble za víno Pálava a tretiu cenu výrobcovi Chateau Topoľčianky za Svätovavrinecké ružové.
Bratislava 23. augusta (TASR) - Nové označovanie vín nie je pre vinohradníkov a výrobcov vína v SR výhodné. "My sme viac ako desať rokov zvykali našich spotrebiteľov na to, že označenie vína ročníkom a odrodou znamená určitú garanciu kvality. Toto už nebude platiť," uviedol ďalej pre TASR predseda Zväzu vinohradníkov Slovenska Igor Mancel.
Nitra 21. augusta (TASR) – Región termálnych prameňov a predovšetkým vynikajúcich vín, tak sa predstavuje Nitriansky samosprávny kraj na tohtoročnej výstave Regióny Slovenska, ktorá je súčasťou poľnohospodárskej výstavy Agrokomplex 2009.
Bratislava 20. augusta (TASR) - Zavedenie sadzby spotrebnej dane z vína by výrazne uškodilo ako vinárstvu, tak aj vinohradníctvu. Ako pre TASR ďalej uviedol predseda Zväzu vinohradníkov Slovenska Igor Mancel, zavedenie sadzby dane z vína je opatrenie, ktoré je aj z hľadiska príjmov štátneho rozpočtu úplne kontraproduktívne.
Bratislava 19. augusta (TASR) - Vláda na svojom dnešnom rokovaní nakoniec neschválila návrh na zmenu súčasnej nulovej spotrebnej dane z vína. Kvôli kompenzácii dopadov na štátny rozpočet sa však zároveň výraznejšie, ako pôvodne navrhovalo ministerstvo financií, zvýšila daň z liehu.
Nový vinohradnícky zákon zavádza nové označovanie vína. To, na ktoré sme boli doteraz zvyknutí a podľa ktorého sme sa pri hľadaní kvalitných vín orientovali, od augusta neplatí.
Bratislava 11. augusta (TASR) - Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) v nadväznosti na nariadenie Rady Európskych spoločenstiev o vytvorení spoločnej organizácie poľnohospodárskych trhov upozorňuje uchádzačov o podporu za trvalé ukončenie výsadby vinohradov, že podávať žiadosti o poskytnutie tejto podpory je možné do 15. septembra.
Bratislava 10. augusta (TASR) - Rezortná vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva (MP) SR ustanovuje na území Slovenska šesť vinohradníckych oblastí - Malokarpatská, Južnoslovenská, Stredoslovenská, Nitrianska, Výchoslovenská a Tokajská, do ktorých patria následne jednotlivé vinárske rajóny.
Bratislava 4. augusta (TASR) – Nový zákon O vinárstve a vinohradníctve nadobudne účinnosť 1. septembra.
V oblasti vinohradníctva a vinárstva vstupuje od augusta do platnosti nová národná legislatíva. Návrh zákona a úpravy v porovnaní so starým zákonom boli veľmi citlivou témou, ktorá vyvolávala búrlivé diskusie.
Zatrávnenie vinice šetrí vlahu
 Pôda vo viniciach je vystavená viacerým nepriaznivým činiteľom. Zvyčajne nejde o pôsobenie jedného negatívneho vplyvu, ale viacerých naraz. Medzi najzávažnejšie patrí utláčanie pôdy spôsobené prejazdom mechanizácie.
Počas uplynulého víkendu odštartovali prvý ročník nitrianskeho Festivalu ružových vín a jahôd. Podujatie umožnilo, aby aj laici mohli preniknúť do tajov sviežej a lahodnej chuti týchto vín, pretože práve tie sa stávajú slovenskou pýchou.
Európska únia v snahe zjednodušiť výrobu ružového vína, a tak zabezpečiť väčšiu konkurencieschopnosť na globálnom trhu s vínom, chcela prijať nariadenie, v ktorom by povoľovala výrobu ružového vína miešaním červeného a bieleho vína. Zdravý rozum zvíťazil, pančovať sa nebude.
Šampiónmi 18. ročníka medzinárodnej súťažnej prehliadky vín VINOFORUM, ktorá sa v závere minulého týždňa uskutočnila v areáli výstaviska EXPO CENTER v Trenčíne, boli okrem slovenských a českých vinárov aj vystavovatelia z Brazílie a Cypru.
Podmienky pestovania viniča na registrovaných plochách nachádzajúcich sa vo vinohradníckych oblastiach, ako aj podmienky výroby vinárskych produktov určuje návrh zákona o vinohradníctve a vinárstve, ktorý dnes schválili poslanci Národnej rady SR.
O predčasne zrejúcich poľných plodinách sa hovorí veľa, ale na vinič akoby sa zabudlo. Ale i vo viniciach dochádza vplyvom prílišného tepla a sucha k rýchlejšiemu nástupu jednotlivých fenofáz.
Platí zásada, že rezom viniča ovplyvňujeme úrodu. Ak ho urobíme zle, hrozna je málo, ak správne, tešíme sa z dobrej úrody. Na výške úrody sa však podieľajú aj ďalšie práce, ktorým hovoríme zelené. Už zo samotného názvu vyplýva, že tieto sa vo vinohrade vykonávajú počas vegetácie.
Ružové víno nebude môcť vznikať miešaním červeného vína s bielym. Po viacerých protestoch stiahla dnes Európska komisia svoj príslušný návrh z obehu. Návrh EK rozhorčil predovšetkým vinárov vo Francúzsku.
Vinič hroznorodý počas vegetácie ohrozuje niekoľko druhov chorôb a škodcov. Ich výskyt je podmienený viacerými faktormi, pričom najdôležitejšiu úlohu zohráva počasie.
Vína z južnej pologule v poslednom desaťročí úspešne dobíjali svet a získavali si čoraz väčší podiel na svetovom trhu. Tohtoročné nepriaznivé počasie v Austrálii a v ďalších krajinách by však mohlo mať negatívny dopad na produkciu.
Víno bude... ale naše?
 Staré príslovie hovorí, že klčovaním viníc upadá kultúra národa. Podľa súčasnej výmery vinohradov kultúra nášho národa padla veľmi hlboko.
Počuli ste už o Vienále Topoľčianky? Ešte nie? Potom si nenechajte ujsť prvý ročník slávnostného vyhlásenia výsledkov 1. ročníka. Veď vína hodnotili a ochutnávali iba ženy. Medzi nimi i ja...
Čoraz častejšie sa u spotrebiteľov či priaznivcov vína stretávame s otázkou, ktoré vína sú lepšie. Naše slovenské, alebo zahraničné?
Pri zakladaní vinice majme na pamäti, že ju nezakladáme len na niekoľko rokov. Práve naopak, priemerný vek vinohradu sa pohybuje okolo 25 rokov. Túto skutočnosť musíme mať na zreteli už na začiatku.
Rast a životné deje viniča hroznorodého - teda plodnosť a kvalitu hrozna - ovplyvňujú najmä klimatické podmienky stanovišťa. Za najvýznamnejší faktor podieľajúci sa na výške a kvalite úrody sa považuje teplota.
Skúsení vinári si pamätajú obdobie, kedy slovenské vinohradníctvo a vinárstvo boli – čo sa týka technologického vybavenia – v porovnaní s ostatnými štátmi Európy na vrchole. No podkapitalizáciou odvetvia sa táto doba pominula a revitalizácia postupuje malými krôčikmi.
Podmienky pestovania viniča na registrovaných plochách nachádzajúcich sa vo vinohradníckych oblastiach, ako aj podmienky výroby vinárskych produktov určuje návrh zákona o vinohradníctve a vinárstve, ktorý dnes poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli do 2. čítania.
Ekologické hospodárstvo manželov Abrlových sa nachádza v jednej z najkrajších oblastí južnej Moravy, v okolí Pálavských vrchov, v obci Pavlov.
Reformou spoločnej organizácie na trhu s vínom a jej dopadom na slovenské vinohradníctvo a vinárstvo sa na dnešnej konferencii vo Viničnom zaoberalo 250 profesijných odborníkov z celého Slovenska.
Minister pôdohospodárstva SR Stanislav Becík bude v Bruseli na rokovaniach Slovenska so zástupcami Maďarskej republiky naďalej presadzovať opatrenia smerujúce proti rozdeleniu spoločnej Tokajskej vinohradníckej oblasti.
Rez ovplyvňuje dobrú úrodu
 Pod pojmom vedenie viniča sa myslí tvarovanie starého dreva. Ak sa povie rez viniča, mali by sme vedieť, že ide o spôsob zrezávania každoročného prírastku jednoročných vyzretých výhonov.
Úradná kontrola potravín a vína v Malokarpatskej oblasti prebieha v týchto dňoch v rámci programu cezhraničnej spolupráce medzi partnermi zo Slovenska a Česka. Participujú na nej inšpektori zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR a Státní zemědelskej a potravinovej inspekce ČR.
Vinárstvo na Slovensku zažíva renesanciu. Cítime to vo vínach, vidíme na podujatiach a počujeme pri degustáciách. Príjemný pocit na srdci vyvoláva zistenie, že počet malých vinárov rastie a ich zanietenosť pre vinárske remeslo graduje. Nie je to inak ani v Drážovciach, kedysi samostatnej obci, dnes mestskej časti starobylej Nitry.
Európske rytierstvo vína sa zakladá na tradícii rytierskeho rádu sv. Juraja z roku 1273. Vo výraze rytier vína sa zjednocujú podstatné znaky rytiera a vznešené znaky vína podľa prísažnej formulky – In honorem Dei et in honorem vini – Na počesť Boha a na počesť vína alebo Na slávu Božiu a na slávu vína.
Keď sme prišli do areálu bývalého družstva v Rykynčiciach, na zemi boli ešte porozkladané zvyšky debničiek so slamou, na ktorých hrozno pomaly získavalo zvláštnu chuť. Tento rok tu prvýkrát vyrábali slamové víno.
Ochutnávky vína – degustácie, sú v plnom prúde. Majstri vinári vyberajú zo svojich zásob to najlepšie. S napätím očakávajú, na koľko bodov ich vína odborná komisia ohodnotí.
Ušľachtilé odrody viniča nemôžeme pestovať bez intenzívnej ochrany pred škodlivými činiteľmi. Drevo aj plody napáda množstvo bakteriálnych a hubových ochorení i škodce z ríše hmyzu.
Tokajskú vinohradnícku a vinársku oblasť na juhu Trebišovského okresu navštívil 10. a 11. februára zástupca Európskej komisie (EK), generálneho riaditeľstva pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka, vinársky expert Luc Berlottier. Ako informovala vedúca slovenskej delegácie Marieta Okenková z Ministerstva pôdohospodárstva SR, následne v stredu a dnes (12.2.) sa zúčastnil na bilaterálnom stretnutí na maďarskej strane.
Topoľčianky sú ešte zahalené do tmy. V obci vládne ticho a pokoj. Počuť len vŕzganie snehu pod našimi topánkami. Mráz zalieza pod nechty a ortuť na teplomeri ukazuje mínus sedemnásť. Ukrutná zima nás popoháňa k vinohradu, kde nás čaká oberačka.
V pracovnom kalendári vinohradníka a vinára sa termíny niektorých prác nedajú určiť jednoznačne. Niektoré sa medzi sebou prelínajú, ten správny termín býva často ovplyvnený i počasím.
Poškodenie zimnými mrazmi
 Poškodením viniča zimnými mrazmi sa rozumie namrznutie alebo zamrznutie jednoročného dreva alebo púčikov, ktoré sú základom tvorby úrody v nasledujúcom roku.
Svet sa aj napriek hospodárskej kríze nedokáže "nabažiť" vína. Globálna spotreba tohto nápoja v posledných rokoch vytrvalo rastie a podľa najnovších prognóz sa bude zvyšovať aj v rokoch nasledujúcich.
Na Slovensku sa vyrába víno po celé stáročia. Vinársky boom, ktorý pohol slovenské vína k vyššej kvalite, netrvá ani dvadsať rokov. Ťažko a dlho slovenskí vinohradníci a vinári učili zákazníkov piť kvalitné vína. Zdá sa, že to celé bolo nanič a slovenská kvalita sa utopí v lacnej nadprodukcii – ale nie našej.
lovensko patrí medzi vinárske krajiny a jeho vína i vinohradnícke oblasti si oprávnene zaslúžia pozornosť návštevníkov. V súčasnosti je podľa zákonnej klasifikácie na Slovensku šesť vinohradníckych oblastí situovaných pozdĺž jeho južnej hranice - Malokarpatská, Juhoslovenská, Nitrianska, Stredoslovenská, Východoslovenská a Tokajská.
Ministerstvo pôdohospodárstva (MP) SR mení proces predkladania žiadostí o podporu na reštrukturalizáciu vinohradov. Cieľom je zefektívnenie tohto procesu. Návrhom by sa tiež malo znížiť administratívne zaťaženie žiadateľov o podporu.
Inšpektori Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR z 32 kontrolovaných vzoriek tokajských vín zistili porušenie platných predpisov Ministerstva pôdohospodárstva (MP) SR u 24, čo predstavuje 75 %.
Ministerstvo pôdohospodárstva (MP) SR mení proces predkladania žiadostí o podporu na reštrukturalizáciu vinohradov. Cieľom je zefektívnenie tohto procesu.
Situáciu vo viniciach priebežne po celý rok hodnotí odborník na ochranu viniča Gašpar Vanek, ktorý prináša aktuálne zhodnotenie stavov porastov počas tohtoročnej sezóny.
Gašpar Vanek je vedúci autorského kolektívu programu Prognózy a signalizácie GALATI Vitis, pracoval vo Výskumnom ústave vinohradníckom a vinárskom. Vypracoval aj spôsob veľkoplošného riešenia obnovy ekologickej rovnováhy. Na Slovensku patrí medzi najvyhľadávanejších odborníkov na ochranu viniča.
Vraj sa zlieta na vinohrady pohroma. Popri tých, ktoré už sme v minulých vydaniach spomenuli, údajne nastupuje ohrozenie viníc a ich úrody v podobe náletov vtákov.
Kedy začať oberačku?
 Čas potrebný na vývin hrozna je závislý od kultivaru, počasia, stanovišťa, zloženia pôdy, výživy, spôsobu vedenia a rezu viniča, množstva úrody a ďalších faktorov.
Ekonomické a kontrolované pestovanie viniča uprednostňuje ekologicky bezpečnejšie postupy a minimalizuje nežiaduce vedľajšie účinky niektorých agrotechnických zásahov.
Hektáre vinohradov na svahoch Malých Karpát sa stávajú ďalšou korisťou žralokov z developerských firiem. „O niekoľko rokov nebude čo rezať,“ počul som počas súťaže zimného rezu viniča. Dnes už aj na tomto mieste vyrastá rezidenčná štvrť.
Petíciu občanov za využitie Tokajského regiónu Slovenska na juhu Trebišovského okresu výhradne na pestovanie viniča, cestovný ruch, agroturistiku a vínnu turistiku predstavili dnes jej iniciátori v Košiciach.
|
|
|